Doorgaan naar inhoud
5% korting met de code: korting5
5% korting met de code: korting5
wollen vloerkleed reinigen

Wollen vloerkleed reinigen: 5 Tips Voor Slim Schoonmaken!

Een wollen vloerkleed reinigen, dat kan soms best spannend zijn. Want wanneer je hebt geknoeid met eten of in het ergste en misschien wel het bekendste geval, rode wijn hebt gemorst… Tsja, dan wil je natuurlijk niet dat je de vlek er niet meer meer uit krijgt of dat je het juist nog erger maakt! 

Toch is er geen reden voor paniek, want in bijna alle gevallen kun je als je slim én snel handelt, de schade herstellen of flink beperken. Wij hebben 5 tips voor je op een rij gezet zodat je in de meeste gevallen gewoon weer kunt genieten van een vlekkeloos resultaat na een ongelukje en waarmee een wollen vloerkleed reinigen een stuk makkelijk gaat!

1 Wollen vloerkleed reinigen? Bij schoonmaken is tijd je vriend!

Als je een vlek hebt gemaakt op je wollen vloerkleed, dat is eigenlijk het allerbelangrijkste om niet al te lang te wachten met schoonmaken. Denk dus niet nadat je ‘s avonds een feestje hebt gehad: die gemorste rode wijn in het vloerkleed, dat lossen we morgen wel op. Ook als je hebt geknoeid met een curry kun je maar beter gelijk aan de slag gaan. In curry’s zit vaak geelwortel (koenjit) verwerkt en laat dat nou net een uitstekende gele kleurstof zijn! Daar zit je met een licht vloerkleed natuurlijk niet op te wachten. 

In deze situaties is het dus belangrijk dat je snel handelt. In het geval van geknoei met je maaltijd kun je dus maar beter meteen aan de slag gaan. Met je handen of een lepel kun je bijvoorbeeld al het meeste van de geknoeide etensresten van het kleed af scheppen. Maar doe dit wel voorzichtig: wanneer je te hard drukt bestaat de kans dat je de vlek erger of groter maakt. Nadat je dit hebt gedaan zie je direct hoe groot de schade is. Valt het mee? In dat geval is deppen met een natte doek vaak al voldoende. Is het erger? Lees dan vooral verder!

vlekken wollen vloerkleed

2 Niet wrijven in een vlek (en nee: géén emmers water) 

Niet wrijven in een vlek is een bekende uitdrukking die je vast wel eens hebt gehoord. Die opmerking komt echter niet uit de lucht vallen. Wrijven in een vlek maar het er namelijk in de meeste gevallen niet beter op. Door te wrijven druk je de vlek juist dieper in de vezels van het tapijt en de vlek wordt alleen maar erger en groter. Wrijven/poetsen/drukken is dus een absolute no-go!

En voordat je met een emmer water in je handen staat: ook dit kun je maar beter laten. Het klinkt misschien als een logische oplossing, maar een vlek is geen keukenbrandje! Sterker nog: door een grote hoeveelheid water over de vlek heen te gooien, verdun je de vlek en wordt de oppervlakte van de vlek alleen maar groter. En in het ergste geval trekt de vlek ook nog eens veel dieper in de vezels. Dus een emmer water pakken? Niet doen!

Wat je wel kunt doen is het volgende: een natte doek onder de kraan houden en erop leggen (theedoek of handdoek). Heb je die niet bij de hand en wil je snel handelen? Gebruik dan in geval van nood gewoon je t-shirt! Met de natte doek mag je ook geduldig heel zachtjes deppen. En ook hier geldt: de tijd is je vriend, dus laat na het deppen de natte doek gerust een flinke poos op de vlek liggen zodat alles in de doek trekt.

 tapijt rode wijn

3 Vlekken in je wollen vloerkleed? De keuken in!

Wanneer je vlekken in je wollen vloerkleed wilt reinigen, trek dan gelijk je keukenkastjes open. Grote kans namelijk dat je één van de volgende ingrediënten wel in huis hebt: zout, maïzena of baking soda. Al deze producten hebben de prettige eigenschap dat je ze uitstekend kunt gebruiken om een vlek te verwijderen. Zout bijvoorbeeld is ideaal omdat het vocht aantrekt. Heb je dus een vloeistof gemorst? Leg er maar een flinke bult zout op (zout is gelukkig erg goedkoop). Laat het vervolgens een aantal uren liggen zodat de vloeistof in het zout trekt. Schep het zout van het kleed en verwijder met een stofzuiger de laatste korrels.

 

Maïzena en baking soda werken trouwens net zo goed, mocht je even geen zout in huis hebben liggen. Deze levensmiddelen kun je ook prima op het kleed strooien en hier gelden in principe dezelfde stappen als wanneer je zout gebruikt: royaal over de vlek strooien en na een flinke poos verwijder je met de hand of een lepel voorzichtig het grootste gedeelte van de maizena of baking soda. De rest doe je vervolgens met de stofzuiger. Overigens werkt baking soda ook uitstekend om nare geurtjes te verwijderen. Je kunt bijvoorbeeld om de maand ‘avonds wat baking soda over je vloerkleed strooien. ‘s Ochtends ga je even met de stofzuiger over het kleed en die geurtjes zijn weg!



4 Tapijt + rode wijn? Gebruik witte azijn!

Rode wijn in je tapijt of vloerkleed is een van de grootste nachtmerries op het gebied van vlekken. Zeker wanneer je het ‘s avonds gezellig hebt is een foutje zo gemaakt, maar vergeet ook jouw vrolijk kwispelende hond niet! Heb je een donker kleed, dan is de schade nog wel te overzien. Is je tapijt licht van kleur, dan wordt het met rode wijn een heel ander verhaal.

Een van de oplossingen die je toe kunt passen is het gebruik van witte natuurazijn. Bij rode wijn is deppen met water vaak niet genoeg. In dit geval is dé oplossing om een flinke scheut azijn toe te voegen aan een kom lauwwarm water. In deze kom dep je vervolgens een deuk en hiermee dep je voorzichtig op de vlek. Neem hier wel goed de tijd voor, want het is een secuur werk. Het laatste wat je wilt is de wijn in de vezels drukken! Dit is trouwens ook een prima stap vóór dat je er zout, maizena of baking soda overheen strooit.

5 Lukt het niet met het schoonmaken van je wollen vloerkleed? Geen stress!

Heb je toch moeite met het schoonmaken van je vloerkleed, of durf je het eigenlijk niet aan? Dat is geen enkel probleem. Er zijn natuurlijk talloze schoonmaakbedrijven die gespecialiseerd zijn in het verwijderen van vlekken in kleden, tapijten en meubels. Deze bedrijven beschikken in de regelmaat over hoogwaardige schoonmaakapparatuur en hebben vaak de nodige ervaring met het verwijderen van vlekken.

Ja, je bent wat meer geld kwijt dan wanneer je zelf met zout in de weer gaat, maar je hebt wel de garantie dat de vlek zo goed mogelijk verdwijnt! Zeker in het geval van een prijzig tapijt is dit misschien nog wel de meeste slimme keuze. Wacht ook hier niet te lang, want ook voor schoonmaakbedrijven blijft hetzelfde principe gelden: hoe eerder je begint met schoonmaken, hoe beter het uiteindelijke resultaat!




Vorig artikel Welke kleur vloerkleed bij een zwarte bank: dé beste tips!
Volgend artikel Japandi stijl: pérfecte combinatie van Japanse Zen en Deense Hygge!